Penentuan Konstanta Laju Pengeringan Coconut Chips

Authors

  • Hary Kurniawan Program Studi Teknik Pertanian Universitas Mataram
  • Sukmawaty Sukmawaty Program Studi Teknik Pertanian Universitas Mataram
  • Ansar Ansar Program Studi Teknik Pertanian Universitas Mataram
  • Kurniawan Yuniarto Program Studi Teknik Pertanian Universitas Mataram
  • Murad Murad Program Studi Teknik Pertanian Universitas Mataram
  • Rahmat Sabani Program Studi Teknik Pertanian Universitas Mataram

DOI:

https://doi.org/10.29303/jstl.v7i1.205

Keywords:

coconut chips, drying rate constant, drying

Abstract

This study aims to determine the drying rate constant of coconut chips using an oven. Coconut chips drying is carried out at drying temperatures of 50 ° C, 60 ° C and 70 ° C. Drying coconut chips has been conducted at an initial water content of 40-50% wb until it reached ± 10% wb. The change of moisture content was measured every 15 minutes, and the measurement of the water content was determined by the thermogravimetric method. Newton's model was used in determining the observation drying rate constant. Furthermore, the observation drying rate constant was applied to predict the drying rate constant as a function of temperature using the Arrhenius equation. The results showed that the predicted drying rate constants ranged from 0.0090 - 0.0130 minute-1. 

References

Agustina, Y., Septiany, P.R., Arlinda, & Safitri, K. 2020. Pembuatan Keripik Kelapa Sebagai Upaya Pemulihan Ekonomi Pasca Bencana di Kabupaten Lombok Utara. Jurnal Karinov, 3(2), 79 – 83.

Apriadi, Amanah, H. Z., & Bintoro, N. 2011. Analisis Perpindahan Panas Dan Massa Proses Pengeringan Jagung Tongkol Pada Beberapa Metode Pengeringan Sederhana. Prosiding Seminar Nasional Perteta 2011, 21-22 Juli 2011 Jember, 319-329.

Barlina, R. 2004. Potensi Buah Kelapa Muda Untuk Kesehatan dan Pengolahannya. Perpsektif, 3(2), 46 – 60.

Barlina, R. 2007. Potensi Kelapa Sebagai Sumber Gizi Alternatif untuk Mengatasi Rawan Pangan. Buletin Palma, 32, 68 – 80.

Borah, A., Hazarika, K., & Khayer, S.M. 2015. Drying kinetics of whole and sliced turmeric rhizomes (Curcuma longa L.) in a solar conduction dryer. Information Processing in Agriculture, 2, 85–92

Karouw, S. & Santosa, B. 2018. Stabilitas Santan Kelapa pada Variasi Penambahan Emulsifier Natrium Kaseinat. Buletin Palma, 19 (1), 27 – 32

Kumolontang, N. 2015. Pengaruh Penggunaan Santan Kelapa dan Lama Penyimpanan Terhadap Kualitas “Cookies Santang”. Jurnal Penelitian Teknologi Industri , 7 (2), 69-79.

Kurniawan, H., Muiz, A., Mbele, M.I.F., Dini, R.O, & Baskara, W.B. 2020. Karakteristik Pengeringan Kelapa Parut Menggunakan Alat Pengering Silinder Tipe Rak. Agrointek, 14(2), 286-294.

Nugraha, B., Karyadi, J.N.W., & Bintoro, N. 2012. Pengaruh Laju Udara dan Suhu Selama Pengeringan Kelapa Parut Kering Secara Pneumatic. Seminar Nasional Perteta Malang, 116-128.

Pamungkas, W.H., Bintoro, N., Rahayu, S., & Rahardjo, B. 2008. Perubahan Konstanta Laju Pengeringan Pasta dengan Perlakuan Awal Puffing Udara. Prosiding Seminar Nasional Teknik Pertanian 2008-Yogyakarta, 18-19 November 2008, 1 – 15.

Peleg, M., Normand, M. D., & Corradini, M. G. Corradini. 2012. The Arrhenius Equation Revisited, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 52:9, 830-851

Putri, Y.I. & Karyadi, J.N.W. 2014. Analisis Pengeringan Kelapa Parut Menggunakan Kabinet Dryer dengan Variasi Suhu dan Metode Pemberian Natrium Bisulfit. Skripsi. Teknik Pertanian. FTP. UGM. Yogyakarta.

Rahayoe, S., Rahardjo, B., & Kusumandari, Rr.S. (2008). Konstanta Laju Pengeringan Daun Sambiloto Menggunakan Pengering Tekanan Udara. Jurnal Rekayasa Proses, 2 (1), 17-23.

Rahman, S. N. F. S. A., Wahid, R., & Rahman, N. Ab., 2015. Drying Kinetics of Nephelium Lappaceum (Rambutan) in a Drying Oven. World Conference on Technology, Innovation and Entrepreneurship, Procedia - Social and Behavioral Sciences, 195, 2734 – 2741

Rizky, R.N. & Mavianti. 2019. Keripik Kelapa : Peluang Usaha Baru di Dusun 3 Tanjung Anom, Deli Serdang Proseding Seminar Nasional Kewirausahaan : Hasil Penelitian dan Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 311-318

Subagio, A. 2020. Potensi Daging Buah Kelapa sebagai Bahan Baku Pangan Bernilai. Pangan, 20 (1), 15-26.

Sushanti, G & Sirwanti. 2018. Laju Pengeringan Chips Mocaf Menggunakan Cabinet Dryer. Jurnal Galung Tropika, 7(3), 229-235.

Syaiful, M & Hargono. 2009. Profil Suhu Pada Proses Pengeringan Produk Pertanian dengan Simulasi Computational Fluid Dynamics (CFD). Reaktor, 12(3), 195 – 202.

Ummah, N., Purwanto, Y.A., & Suryani, A. (2016). Penentuan Konstanta Laju Pengeringan Bawang Merah (Allium ascalonicum L.) Iris Menggunakan Tunnel Dehydrator. Warta IHP/Journal of Agro-based Industry, Vol. 33(2), 49-56.

Downloads

Published

2021-06-25