Identifikasi kandungan fucoidan yang diekstrak dari Sargassum sp. yang diambil dari Pantai Pantai Sundak, Gunung Kidul
DOI:
https://doi.org/10.29303/jstl.v10i2.630Keywords:
Fucoidan, Sargassum sp., Sundak Beach, FTIR, TLCAbstract
This study aims to identify the fucoidan content extracted from Sargassum sp. collected from Sundak Beach, Gunung Kidul. Fucoidan is a sulfated polysaccharide compound with various biological activities, including anticoagulant, antitumor, and anti-inflammatory activities. Sargassum sp. was chosen as the source of fucoidan due to its abundance in coastal waters and its pharmacological potential. The extraction method was carried out using a hot water extraction technique with acid treatment, followed by a purification process using dialysis. The extracted fucoidan content was then analyzed using spectrophotometry and Thin Layer Chromatography (TLC) to determine its concentration and purity. Fourier Transform Infrared (FTIR) spectroscopy was used to identify the functional groups of the compound. The results showed that fucoidan was successfully extracted from Sargassum sp. with a significant yield. The main component of the extracted fucoidan from Sargassum sp. in this study was fucose, as indicated by the TLC results. The Rf value of the fucoidan hydrolysate from Sargassum sp. and the standard fucoidan, which was 0.51, matched that of fucose, indicating that both samples contained fucose. This study concludes that Sargassum sp. from Sundak Beach, Gunung Kidul, is a potential source for high-quality fucoidan production.References
Almaidah Ar, A. N. (2020). Kemampuan Ekstrak Fucoidan Dari Alga Coklat Terhadap Penghambatan Bakteri Penyebab Kerusakan Rongga Mulut
Amanda, C. S., & Ayuzar, E. (2016). Efektifitas bubuk rumput laut merah (Gracillaria sp) sebagai imunostimulan terhadap infeksi bakteri streptococcus iniae pada ikan lele dumbo (Clarias gariepinus). Acta Aquatica: Aquatic Sciences Journal, 3(2), 81-86.
Andulung, E. (2022). PENGARUH PEMBERIAN POLISAKARIDA SULFAT DARI ALGA COKLAT (Sargassum polycystum) TERHADAP KADAR SGOT DAN SGPT PADA TIKUS PUTIH (Rattus norvegicus) YANG DIBERIKAN DIET TINGGI LEMAK (Doctoral dissertation, Universitas Hasanuddin).
Erniati, E., Zakaria, F. R., Prangdimurti, E., & Adawiyah, D. R. (2016). Potensi rumput laut: Kajian komponen bioaktif dan pemanfaatannya sebagai pangan fungsional. Acta Aquatica: Aquatic Sciences Journal, 3(1), 12-17.
Fajarullah, A., Irawan, H., & Pratomo, A. (2014). Ekstraksi Senyawa Metabolit Sekunder Lamun Thalassodendron Ciliatum Pada Pelarut Berbeda. Repository Umrah, 1(1), 1-15.
Fitri, N. S. (2021). Uji Aktivitas Antiinflamasi Senyawa Polisakarida Sulfat Dari Alga Coklat (Sargassum Polycystum) Secara In Vivo= In Vivo Anti-Inflammatory Activity Test Of Sulfated Polysaccharide Compounds From Brown Algae (Sargassum Polycystum) (Doctoral Dissertation, Universitas Hasanuddin).
Ir Harlina, M. P. (2023). Monograf Potensi Bahan Alami Dalam Peningkatan Sistem Imun Udang Vaname. Nas Media Pustaka.
Kinanti, A. (2018). Uji Aktivitas Ekstrak Kasar Alga Coklat (Turbinaria Conoides) Sebagai Antibakteri Terhadap Salmonella Typhi (Doctoral dissertation, Universitas Brawijaya).
Khalid, I. (2021). Suplementasi Asam Alginat Padina Sp. Dari Perairan Lampung Untuk Meningkatkan Respon Imun Nonspesifik Udang Vaname Penaeus vannamei (Boone, 1931).
Muahiddah, N., & Isnansetyo, A. (2024). Pemberian Fucoidan Secara Oral Dari Hasil Ekstraksi Sargassum sp. Untuk Menanggulangi Motile Aeromonad Septicemia Pada Ikan Lele (Clarias sp.). Jurnal Riset Akuakultur, 18(3), 197-206.
Nugroho, R. A., & Nur, F. M. (2018). Potensi bahan hayati sebagai imunostimulan hewan akuatik. Deepublish.
Ode, I., & Wasahua, J. (2014). Jenis-jenis alga coklat potensial di perairan pantai Desa Hutumuri Pulau Ambon. Agrikan: Jurnal Agribisnis Perikanan, 7(2), 39-45.
Sinurat, E., & Kusumawati, R. (2017). Optimasi metode ekstraksi fukoidan kasar dari rumput laut cokelat Sargassum binderi Sonder. Jurnal Pascapanen dan Bioteknologi Kelautan dan Perikanan, 12(2), 125-134.
Sinurat, E., & Maulida, N. N. (2018). Pengaruh hidrolisis fukoidan terhadap aktivitasnya sebagai antioksidan. Jurnal Pascapanen dan Bioteknologi Kelautan dan Perikanan, 13(2), 123-130.
Utami, H., Hanif, M., Aulia, C. R., & Mega Sari, Z. S. (2020). PENGARUH WAKTU DAN PELARUT EDTA (Ethylenediaminetetraacetic Acid) PADA EKSTRAKSI FUKOIDAN DARI RUMPUT LAUT COKELAT Sargassum binderi Sonder. Jurnal Kelitbangan, Inovasi Pembangunan, Balitbangda Lampung, 8(3), 265-279.
Utami, H., Sari, Z. S. M., Hanif, M., Darni, Y., Ginting, S., & Purba, E. (2023). Studi eksperimen isolasi fukoidan dari rumput laut Sargassum binderi Sonder: Efek suhu dan waktu ekstraksi. Jurnal Teknik Kimia Universitas Sriwijaya, 29(2), 79-86.
Puspantari, W., Kusnandar, F., Lioe, H. N., & Laily, N. (2020). Penghambatan fraksi fukoidan rumput laut cokelat (Sargassum polycystum dan Turbinaria conoides) terhadap α-amilase dan α-glukosidase. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 23(1), 122-136.
Puspitaningrum, I., Kusmita, L., & Franyoto, Y. D. (2017). Aktivitas Imunomodulator fraksi etil asetat daun som jawa (Talinum triangulare (Jacq.) Willd) terhadap respon imun non spesifik. Jurnal Ilmu Farmasi dan Farmasi Klinik, 14(1), 24-29.
Wulandari, I., & Situmeang, S. (2022). Pengaruh penjualan rumput laut sargassum sp terhadap pertumbuhan ekonomi masyarakat di Teluk Sasah Kabupaten Bintan tahun 2022. Eqien-Jurnal Ekonomi dan Bisnis, 11(03), 1515-1521.
Downloads
Published
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.