Kajian Kualitas Nutrisi Pakan Terhadap Produktivitas Ayam Kampung Super di Kabupaten Lombok Timur
DOI:
https://doi.org/10.29303/jstl.v10i1.643Abstract
The aim of the study was to determine the type and nutritional quality of feed and its effect on the productivity of super kampung chickens in The East Lombok Regency. This research was conducted by collecting data from ten farmers with a minimum population of a thousand super kampung chickens in East Lombok. Parameters observed were the type of feed used, the nutritional content of the feed, feed consumption, harvest weight, and feed conversion. The data obtained are tabulated and then discussed descriptively by comparing the nutritional content, feed consumption, harvest weight, and feed conversion obtained with the Indonesian Nasional Standard (SNI). Based on the results of the research conducted all breeders who were the target of the study used complete feed. There are 6 types of complete feed that are used and come from 4 different companies, namely GM-PS, GM-1EJ, SB11, HDBR1-168LCR, 811K NEWHOPE, HDBR 161 A. The feed consumption obtained ranges from 1.5-3.15 kg with an average of 2.26 kg/head/period. Harvested weight ranged from 0.84-0.91 kg/head with an average of 0.87 kg/head with an FCR value of 2.68. The conclusion of this study is that in general the nutritional content and quality of the feed used have met the standards based on SNI, but not followed by productivity that meets the standards.References
Anggitasari, S., O. Sjofjan., dan I. H. Djunaidi. 2016. Pengaruh Beberapa Jenis Pakan Komersial Terhadap Kinerja Produksi Kuantitatif dan Kualitatif Ayam Pedaging. Buletin Peternakan 40 (3) : 187 – 196
Badan Standar Nasional. 2006. Pakan Anak Ayam Ras Pedaging Masa Akhir. (SNI 01-3930-2006).
Cahyono B. 2011. Ayam Buras Pedaging. Cetakan Pertama. Penebar Swadaya. Jakarta.
Ditjen Peternakan. 2020. Buku Statistik Peternakan. Departemen Pertanian Republik Indonesia.
Fitro, R., Sudrajat, D., & Dihansih, E. (2015). Performa Ayam Pedaging pada Sistem Brooding Konvensional dan Thermos. Jurnal Ilmu Peternakan, 4 (3), 222-229
Gunawan Dan Sihombing. 2004. Pengaruh Suhu Lingkungan Tinggi Terhadap Kondisi Fisiologis dan Produktivitas Ayam Buras. Jurnal Wartazoa. 14(1), 31-38.
Hardjosworo, P. S. dan Rukmiasih. 2000. Meningkatkan Produksi Daging Unggas. Penebar swadaya, Depok.
Iskandar, S. 2012. Optimalisasi Protein Dan Energi Pakan untuk Meningkatkan Produksi Daging Ayam Lokal. Pengembangan Inovasi Pertanian. 5(2): 96-107.
Kaleka, N. 2015. Beternak Ayam Kampung Super Tanpa Bau. Arcitra. Yogyakarta.
Krisnan, R. & S. P. Ginting. 2009. Penggunaan Solid Ex-Decenter Sebagai Binder Pembuatan Pakan Komplit Berbentuk Pellet: Evaluasi Fisik Pakan Komplit Berbentuk Pellet. Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner. Bogor.
Muharlien. 2010. Meningkatkan Kualitas Telur Melalui Penambahan Teh Hijau dalam Pakan Ayam Petelur. Jurnal Ilmu dan Teknologi Hasil Ternak. Vol. 5 (1) : 32-37
Munira S., L. O. Nafiu, A. M. Tasse. 2016. Performans Ayam Kampung Super pada Pakan yang Disubtitusi Dedak Padi Fermentasi dengan Fermentor Berbeda. Jitro. 3(2). 26-27.
Muryanto, D. Pramono, T. Prasetyo, S. Prawirodigdo, H. E. Mumpuni, E. Kushartanti dan I. Muswati, 2009. Rekomendasi Paket Teknologi Pertanian Provinsi Jawa Tengah, Bidang Penelitian dan Pengembangan Pertanian Balai Pengkaji Teknologi Pertanian Jawa Tengah. 2009. ISBN: 978-979-9007-44-5.
Purnamasari, D.K, Erwan, Syamsuhaidi, dan M. Kurniawan, 2016. Evaluasi Kualitas Pakan Komplit dan Konsentrat Unggas yang Diperdagangkan di Kota Mataram. Jurnal Penelitian Sriwijaya. Vol. 5, No. 1, Juni 2016, pp. 30-38.
Subekti, E. 2009. Ketahanan Pakan Ternak Indonesia. Mediaargo. 5(2): 63-71.
Tony S. Dan R. Kurniawan. 2018. Ayam Kampung Joper Panen 60 Hari. Penebar Swadaya. Solo
Wahyu J. 1998. Ilmu Nutrien Unggas Cetakan Ke 5. Gadjah Mada University Press. Yogyakarta.
Widhyari, S. D. Dan I. Wientarsih. 2014. Pengimbuhan Kunyit Dan Seng Oksida Dalam Pakan Meningkatkan Kemampuan Ayam Pedaging dalam Mengiliminasi Tantangan Infeksi Escherichia Coli. Jurnal Veteriner. 15(3): 337-344.
Yunilas. 2005. Performans Ayam Broiler Yang Diberi Berbagai Tingkat Protein Hewani Dalam Ransum. Jurnal Agribisnis Peternakan 1(1).
Downloads
Published
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.